Író olvasó találkozó Moskát Anitával - 10 érdekesség

2019.10.06

Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom az írónőt, ugyanis, aki egy kicsit is követi a hazai fantasy/ sci-fi irodalmat, az már biztosan találkozott a nevével, ha máskor nem is, akkor az idén megjelent Irha és bőr című kötete kapcsán. Az előbb említett könyv az írónő harmadik regénye - első könyve a 2014-es Bábel fiai, rá egy évre jelent meg a Horgonyhely című kötet. Mindhárom történet elgondolkodtató, magával ragadó és felkavaró, de ki áll ezek mögött az alkotások mögött? A Vault 51-ben tartott író olvasó találkozón erre a kérdésre kaphattunk választ.

Október elsején este 6 körül egy maroknyi ember gyűlt össze a gamer kocsma alagsori helyiségében, mindannyian azért, hogy kicsit jobban megismerhessék a magyar fantasy irodalom egén feltűnt üstököst: Moskát Anitát. A légkör az alacsony létszám miatt is családias volt - konkrétan másfél méterre ült tőlem az írónő - illetve azért is, mert az Irha és bőr szerzője kedves és közvetlen volt, minden kérdésre szívesen válaszolt, mindegy, hogy az az estét vezető "konferansziétól", vagy egy rajongótól érkezett-e. Összeszedtem nektek 10 érdekességet, amit az este folyamán Moskát Anitáról megtudhattunk:

  1. Az írónő beszélt saját családi hátteréről, melyből egyáltalán nem következik az irodalmi babérokra törekvés - édesanyja programozó, édesapja biológus, így szakkönyveken kívül nem igazán akadt a házban olvasnivaló, ezért aztán a könyvtárba járás hamar a mindennapjai része lett. Tinédzser éveiben Stephen King munkásságát falta, illetve minden egyebet, amit a horror polcon talált. Saját bevallása szerint, ha azon a vonalon marad íróként, amelyet olvasóként leginkább fogyasztott, akkor ma a magyar horrorírók körét gyarapítaná.
  2. Sokat köszönhetünk a Heroes IV-nek - A számítógépes játékok is igen fontos szerepet játszottak abban, hogy ma a könyveit a kezünkben tarthatjuk: Első regényes szárnypróbálgatása a Heroes of Might and Magic számítógépes játékhoz köthető. A játék 4. része ihlette az első - tulajdonképpen fanfiction - regényét, mely saját bevallása szerint nagyon-nagyon hosszúra és kifejezetten rosszul sikerült. Az írás közönsége az írónő öccse, valamint egy gimnáziumi barátnő voltak. Itt még fel sem merült benne, hogy írását elküldje egy kiadónak.
  3. Sokan próbálták lebeszélni az írói pályáról - Biológusi végzettséggel is rendelkezik, de manapság inkább szerkesztőként dolgozik, s emellett ír. Saját bevallása szerint a környezetéből sokan próbálták lebeszélni az ingoványos írói pályafutásról, inkább azt javasolták neki, hogy találjon egy "rendes munkát", de hát gondolhatjuk, hogy valakinek, akinek olyan ötletek pattannak ki a fejéből, mint hogy állatok random emberré változnak, a 8-tól 5-ig tartó munka annyira nem vonzó perspektíva.
  4. Könyvtári késedelem és egy kis lustaság, így született a Horgonyhely - Bár általában nem emlékszik, hogy pontosan honnan származnak az ötletei, a Horgonyhely című könyvnél azért más a helyzet: A könyvtárba járással azóta sem szakító írónő épp egy halom visszavitelre váró könyv fölött próbálta legyőzni saját lustaságát, és végre útra kelni, mikor eszébe jutott, hogy milyen jó lenne, ha házhoz jönne hozzá egy kis kocsi, ami felveszi a már olvasott köteteket, de hát ez csak úgy lenne lehetséges, ha ő helyhez lenne kötve... és innentől kezdett azon agyalni, hogy hogyan nézne ki egy olyan világ, ahol az emberek a lakóhelyükhöz vannak kötve? Természetesen egy ilyen világ nem lenne sokáig fenntartható, hacsak nem lenne egy privilegizált csoport, akik utazhatnának....
  5. Az Irha és bőr című regény szerkezete eredetileg máshogy nézett ki - Eleinte a szerző úgy tervezte, hogy minden főszereplő kap egy-egy nagy különálló történetet, melyek majd a könyv végén összeállnak egy egésszé. Ez Kirill történetével működött is, de Pilar már túl sok lett volna. Pilar, a naiv borzfajzat szappanoperákból vett manírjaival és gyerekes viselkedésével még az írónőnek is szenvedős volt ilyen nagy dózisban, úgyhogy végül elvetette ezt a szerkezeti ívet. A végleges formában fejezetenként változik, hogy a három közül éppen melyik szempontkarakter szemszögéből láthatjuk a történteket - és ez így van jól.
  6. Nagy állatbarát - Az írónő gyermekkorában rengeteg állatot tartott, még egy varjú is megfordult a népes állatseregletben. Az sejthető volt már az Irha és bőr témaválasztásából is, hogy az írónő kedveli az állatokat. A legtöbb embernél ez a szeretet leginkább kutyákra, macskákra vagy tengerimalacokra korlátozódik, Moskát Anitánál azonban azok az állatok is nyerők, akiknek nincs annyira jó PR-juk, így a varjak is. A fura tollas barát azonban szülői nyomásra nem maradhatott sokáig a családi fészekben, rövidesen vissza kellett térnie sajátjai közé.
  7. "Légyszi, ne változzatok át!" - mondta az írónő a macskáinak. Moskát Anita jelenleg két macskával él egy háztartásban, és az Irha és bőr írása közben a macskáira nézve néha eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha a macskái egy szép napon, a regényében megjelenő sok millió állathoz hasonlóan bebábozódna, és elkezdene emberré alakulni... Inkább ne! Jutott konklúzióra. Elmondása szerint megpróbálna empatikus lenni egykori házikedvenceivel, de biztos nem szeretné, hogy ilyen sorsra jussanak.
  8. Lelkesen követi a hazai fantasy irodalom alakulását - Fantasy íróként természetesen követi a magyar fantasy irodalom alakulását, és említett pár női írót, akik a zsáner magyar palettáját színesítik. Beszélt Lőrinczy Judit Ingókövek című könyvéről, ahol Sztálingrád elevenedik meg, na nem csak a hírhedt csata, hanem maga a város. A misztikus történet szerint ugyanis Sztálingrád évszázados harcát vívja a halállal...
  9. Sokan inspirálják - Inspirációt számos szerző munkásságából merít. Az írónő kiemelte, hogy minden írónak más-más aspektusa inspirálja. Valentét merész ötletei, China Miéville-t elképesztő világépítése, Atwoodot emberségessége miatt tartja inspirálónak. És persze nem maradhat ki Stephen King sem, aki megszerettette vele a horror műfaját
  10. Új ötlet a láthatáron - Biztosan nem az Irha és bőr volt az utolsó könyv, amit tőle olvashattunk, mostanság ugyanis már van egy új ötlete, amit el is kezdett kimunkálni, ám még annyira a folyamat elején tart, hogy inkább nem osztott meg többet a közönséggel, hátha menet közben az ötlet még teljesen más alakot ölt. Akárhogy is - szerintem sokan várják már most tűkön ülve az újabb Moskát Anita könyvet!

+1 Ha lehetőségetek van, mindenképpen menjetek el, és találkozzatok az írónővel, ugyanis rendkívül közvetlen, és érdeklődik az olvasói véleménye iránt. Elmondása szerint tanulságosak az olvasói kritikái és meglátásai. Érdekesnek tartja továbbá, hogy kiben mi csapódik le a könyvei elolvasása után.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el